Pisanina ale cenna

Interesujący portal z ciekawymi newsami. Tylko u nas niezwykłe treści.

inne

Sekrety kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne obyczaje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, iż najważniejszym oraz w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma ściśle mówiąc dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyborna oraz sycąca.