Pisanina ale cenna

Interesujący portal z ciekawymi newsami. Tylko u nas niezwykłe treści.

kulinaria

Warto posmakować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film